Lexiq

Zsírsavak mono- és digliceridjei

A zsírsavak mono- és digliceridjei (azaz az E471) egy mesterségesen előállított zsírféleség, amit emulgeálószerként használnak (például kenyérben, fagylaltban), habzásgátlóként (például lekvárban) és stabilizátorként (például margarinban) használnak az élelmiszer-iparban.

Általában növényi olajokból (például pálmaolajból, kókuszolajból, szójaolajból, napraforgóolajból stb.) állítják elő, de néha állati zsírokat (például tehént, sertést) is használnak hozzá. Mivel erről csak az adalékanyag gyártója tudna tájékoztatást adni, de a vásárló elé kerülő kész termékre nincsen ráírva, ezért a vegánok, a zsidók és a muszlimok kerülik a fogyasztását. A növényi és az állati eredetű zsírsavak egyébként kémiailag tökéletesen megegyeznek.

A mono- és digliceridek fogyasztása veszélytelennek számít, a szervezetben ugyanúgy lebomlanak, mint bármely más zsír. Allergén és mérgező hatása nem ismert. Az anyag tej- és laktózmentes, így a tejfehérjére allergiások és a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Mivel nem tartalmaz búzát, rozst, árpát vagy ezek keresztezéseit, ezért gluténmentes, és cöliákiában szenvedők számára is biztonságos.

2017-ben az EFSA felelős testülete újraértékelte a zsírsavak mono- és digliceridjeinek biztonságosságát. Ennek során sem rövid távú, sem krónikus, sem utódnemzési, sem fejlődési, sem rákkeltő, sem genotoxikus hatásokat nem találtak. A testület ezek alapján arra jutott, hogy mivel a használata nem jelent egészségügyi kockázatot, ezért nincs szükség a napi maximum beviteli mennyiség meghatározására, ugyanakkor javasolja, hogy az ajánlott napi adag a zsírbevitelnek legfeljebb a 3,5%‑át tegye ki.

A vásárlók legfőbb aggálya az, hogy a zsírsavak mono-és digliceridjei a benne lévő transzzsírsavak miatt ártalmas az egészségre. Ez valóban egy létező veszély, ha az adalékanyagot hidrogénezett olajokból és/vagy zsírokból állítják elő. Éppen ezért a jövőben várhatóan szabályozni fogják a transzzsírsavak mennyiségét a mono- és digliceridek előállítása során is.

Zsírsavak mono-és digliceridjeinek kémiai szerkezeteA mono- és digliceridjek összetétele hasonlít a részben emésztett természetes zsírhoz. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy telítettek és telítetlenek egyaránt lehetnek. Ennek osztályozása a monoglicerid-tartalom százalékos aránya és a jód értéke alapján történik, például a gliceril-monosztearát teljesen telített, míg a gliceril-monooleát egyszeresen telítetlen.

A zsírsavak mono-és digliceridjeinek felhasználása:

Publikálva: 2022. január 10.