Lexiq

Zero waste

Szó szerinti jelentése "nulla hulladék", tágabb értelemben hulladékmentes háztartás, szemétmentes életmód, tehát az a törekvés, hogy minél kevesebb hulladékot termelj, és minimalizáld a kukád tartalmát.

A zero waste mozgalom azonban nem csak a pazarlás felszámolásáról szól, hanem egy olyan életmódra sarkall, ahol nem a fogyasztás és a tárgyak birtoklása van főszerepben.

Nejlonzacskók helyett használd a saját vászontáskádat!Ennek öt alapvető lépése:

  1. Utasítsd vissza azokat a dolgokat, amiket később úgyis kidobnál (például a szórólapokat, a nejlonszatyrokat, az ajándék golyóstollakat)!
  2. Csökkentsd a tárgyi vásárlásaidat azokra, amiket rendszeresen használni fogsz! Például egy fűrészt nem érdemes megvenned, ha éppen meg akarod ritkítani a bokrokat, vagy egy kerti paravánt nem érdemes megvenned csak azért, mert épp a 30. születésnapi bulidra készülsz, ilyesmiket érdemes inkább barátoktól vagy szomszédoktól kölcsönkérni.
  3. Hasznosítsd újra azokat a dolgokat, amiket eredeti funkciójukra már nem tudsz használni (pl. egy kinyúlt pólóból készíts vászontáskát, egy kilapult párna jó lehet a kutyaólba stb.)
  4. Használd az újrahasznosítható szemétnek fenntartott kukákat, és azokba dobd a papírt, az üveget, a fémet és a műanyagot!
  5. Komposztálj, hogy az étel és egyéb lebomló hulladék ne a szemétbe kerüljön!

Bővebben: Mit jelent a zero waste? (Alkotásutca)

Publikálva: 2020. május 27.