Lexiq

Zárolt egyenleg

A zárolt egyenleg az a pénzösszeg, amit te már elköltöttél, de a bankod még nem könyvelte le magánál. Ez általában az elmúlt néhány nap pénzügyleteit tartalmazza, ami mögött jellemzően kártyás vagy online vásárlás, illetve automatából való készpénzfelvétel, esetleg hatósági foglalás áll.

Amikor a bankkártyáddal vásárolsz, a bank nem vonja le azonnal a pénzt a számládról. Az üzlet, ahol vásároltál, először elküldi a saját bankjának a vásárlásodról szóló bizonylatot. Ez a bank elküldi a pénz igénylését a te bankodnak. Végül a te bankod lekönyveli magának a tranzakciót, és a te számládról levonva elküldi a vásárlásod összegét az eladó számlájára (ezt nevezik tényleges kiegyenlítésnek). Amíg ez a 2‑3 munkanapig tartó folyamat tart, addig a vásárlás összegét elkülönítik, azaz zárolják nálad. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás összege már nem áll a rendelkezésedre. A bankod ezzel előzi meg azt, hogy esetleg elköltöd azt a pénzt, amiből ő kifizetné az eladót.

Például ha megrendelsz a neten egy pulóvert 5000 Ft‑ért, és a bankkártyáddal fizeted ki, akkor a bankod még csak zárolja a számládon ezt az 5000 Ft‑ot. Amíg a ruhaüzlet és a bankok "beszélgetnek egymással", addig ezt a pénzt nem tudod még egyszer elkölteni, hiszen ez az 5000 Ft már az eladót illeti, csak még nem kapta meg.

Ugyanígy ha készpénzt veszel fel egy automatából, akkor te ott rögtön megkapod a kért összeget, viszont amíg a bank nem könyveli le magánál a felvételt, addig zárolja ezt a pénzt a számládon (máskülönben akár azt is megtehetnéd, hogy teljesen kifosztod az automatát abban a 2‑3 napban, amíg a bank el nem könyveli a tranzakciót, majd eltűnsz a bank szeme elől).

A zárolás tehát egy átmeneti állapot, ami arra szolgál, hogy az adott pénzt ne tudd még egyszer elkölteni. A zárolt összeg néhány nappal később ténylegesen levonásra (vagy téves terhelés esetén feloldásra) kerül a bankszámládról, amit a számlatörténetedben ellenőrizhetsz.

Bővebben: Segítség, zárolták a pénzt a bankszámlámon - mikor kapom vissza? (Privátbankár)