Lexiq

Windfall profit

Az angol windfall profit kifejezés szerinti jelentése váratlan nyereség, amit úgy is lehet fordítani, mint meglepetés-profit, nem remélt haszon, égből pottyant nyereség vagy talált pénz, azaz amikor egy cég rajta kívül álló körülményeknek köszönhetően ér el szokatlanul magas profitot.

Például ha valahol kitör egy olyan járvány, ahol a megbetegedést szúnyogok terjesztik, az előre nem tervezett nyereséget fog szülni a szúnyoghálókat gyártó és a szúnyogriasztó spray-ket forgalmazó cégek számára.

A windfall profitot gyakran külön adóval sújtják a kormányok, amit váratlan nyereséget terhelő adónak szoktak nevezni. Ennek célja, hogy a cégektől elvegyék azt a hasznot, amiért ők nem tettek semmit (például nem végeztek fejlesztéseket, nem vállaltak plusz kockázatot), és azokat támogassák belőle, akiket hátrányosan érintett a váratlan helyzet. Például 2022 májusában a brit állam 25% különadót vetett ki az olaj- és gáziparban részt vevő cégek váratlan nyereségére, amiből a megemelkedett energiaárak miatt nehéz helyzetbe jutott családokat támogatják.

A magyar köznyelvben a windfall profitot extra profitnak is nevezik, annak ellenére, hogy a közgazdaságtanban ilyen fogalom nem létezik. Ennek megfelelően az extra profitra kivetett adót extraprofit‑adónak hívják.

Bővebben: Van-e extraprofit és ha igen, hogyan keletkezik? (Növekedés.hu)

Kapcsolódó szó: szupernormális profit

Publikálva: 2022. augusztus 21.