Lexiq

Whistleblower

Informátor, azaz olyan leleplező személy, aki az állam vagy egy cég fontos titkait kiszivárogtatja a médiában azzal a jóhiszemű szándékkal, hogy a nyilvánosságot értesítse az általa ismert visszaélésekről vagy szabálytalanságokról (például korrupcióról, állampolgárok lehallgatásáról, egészségügyben rejlő hiányosságokról stb.).

Napjaink leghíresebb informátora Julian Assange, a WikiLeaks megalapítója, illetve Edward Snowden, aki nyilvánosságra hozta, hogy az amerikai titkosügynökség világszerte lehallgatja az emberek mobiltelefon‑hívásait és internetes tevékenységét.

A whistleblower szó szerint sípfújót jelent, azaz olyan embert, aki felemeli a szavát valamilyen szabálytalanság láttán. Az angol kifejezés a brit rendőrök régi szokására utal, amikor a rendőr sípjába fújt valamilyen törvénysértés láttán, hogy felhívja a többi rendőr és a járókelők figyelmét az illetőre. Ehhez hasonlóan a futballbírót is whistleblowernek nevezik, hiszen ő is a sípjába fúj, amikor valamilyen sportszerűtlenséget észlel.

A whistleblower protection policy a visszaélés bejelentőjét védő eljárásmód.

Bővebben: