Lexiq

VPN

A VPN a Virtual Private Network rövidítése, magyarul virtuális magánhálózatot jelent. A VPN lehetővé teszi, hogy egy nyilvános hálózaton, például az interneten keresztül valaki úgy kommunikáljon, mintha a számítógépe közvetlenül egy helyi hálózathoz, például egy könyvtár magánhálózatához vagy céges hálózathoz csatlakozna, azaz mintha benn ülne az adott könyvtárban vagy a cégnél.

A gyakorlatban a VPN‑t a legtöbben arra szokták használni, hogy elrejtsék az internet szolgáltatójuk, a nyilvános hálózat (pl. WiFi) tulajdonosa és más esetleges hallgatózók elől az adatforgalmukat, valamint az általuk felkeresett weboldalak vagy más szerverek elől az IP‑címüket, illetve elérjenek olyan tartalmakat, amik az ő országukból le vannak tiltva.

VPN használatakor a teljes kommunikáció titkosítva zajlik, azt más nem láthatja, és a VPN használójának az IP címe is rejtve marad, a külvilág számára csak a VPN szerver IP‑címe látszik.

A VPN hátránya, hogy gyakran érezhetően lelassítja az internetelérés sebességét, valamint hogy maga a VPN szolgáltatója láthatja az adatforgalmat, az csak a külső, harmadik felek irányában van titkosítva.

Az interneten számos szolgáltató nyújt ingyenes vagy fizetős VPN szolgáltatást, ahol általában több különböző ország IP címe közül is lehetőség van választani.

Publikálva: 2020. május 4.
Módosítva: 2021. június 21.