Lexiq

Vizuális programozás

A cikk reklámlinket tartalmaz.

Az informatikában a vizuális programozás (vagy grafikus programozás, angolul visual programming) olyan programozási módszer, ahol ahelyett, hogy a számítógépnek szöveges utasításokat írnánk, egy grafikus felület segítségével szabjuk meg neki, hogy mit csináljon.

A vizuális programozáshoz kifejezetten erre a célra alkotott programozási nyelvet használnak. Előnyük, hogy kezdők és gyerekek is gyorsan megtanulhatják, és egy‑egy egyszerűbb programot könnyű létrehozni bennük. Hátrányuk, hogy a velük készült programok általában lassabbak, és összetettebb, komolyabb programok általában nem (vagy csak hagyományos programozással kiegészítve) készíthetőek a segítségükkel.

Vizuális programozási nyelvek például a Blocky, a Scratch és az AgentCubes. Egyes nyelvek csak játékra, gyakorlásra szolgálnak, más nyelveken az elkészített programokat akár hagyományos (pl. PHP vagy JavaScript) programkódként is el lehet menteni.

Vizuális programozást egyre gyakrabban használnak az oktatásban, kifejezetten gyerekek számára készült játékos felületekkel. Ilyen módon irányítható például az Ozobot BIT 2.0 robot.

Publikálva: 2022. szeptember 19.