Lexiq

Vírus

A vírus mindössze egy RNS vagy DNS örökítőanyagból és az ezt védő burokból álló szervezet, ami önmagában nem tud működni, csak valamilyen más élőlénybe jutva képes szaporodni.

Mivel a vírusok más élőlényektől függenek és nincsenek sejtjeik, ezért nem tekinthetőek élőlénynek, még ha az egyszerűség kedvéért sokan úgy is fogalmaznak, mintha azok lennének (például az "életben maradásukról", a "túlélésükről", illetve a "megölésükről" beszélnek). Ebből kifolyólag az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen, velük szemben antivirális gyógyszerekkel lehet fellépni, illetve védőoltással lehet védekezni.

influenzavírus háromdimenziós modelljeAzt, hogy egy vírus az embereket, más állatokat, növényeket, gombákat vagy baktériumokat támad‑e, az határozza meg, hogy a védőburkon lévő fehérjék milyen sejthez tudnak kapcsolódni. Miután a vírus behatol az áldozat egyik sejtjébe, elkezdődik a vírus genetikai kódjának lemásolása és nagyszámú új védőburok felépítése. A vírus megsokszorozódása után az ehhez felhasznált sejt elpusztul, szétesik, és a vírusutódok kijutnak a külvilágba.

Egy ilyen vírusfertőzésnek az esetek nagy részében nincsen semmilyen káros hatása vagy látható tünete, ugyanis a legtöbb vírus nem kórokozó. Néha azonban a fertőzés valamilyen megbetegedést okoz, ami súlyos esetben akár halálos is lehet (még ha ez nem is előnyös a vírusnak, aki az áldozat halálával együtt maga is elpusztul).

Az emberre veszélyes vírusok a külvilágban hosszú ideig, akár 10 hónapon át is fennmaradhatnak, és átvészelik az olyan beavatkozásokat is, mint a fagyasztás vagy az enyhébb hőkezelés. Egyik emberről a másikra átkerülhetnek cseppfertőzéssel (például köhögéssel vagy tüsszentéssel), egyéb testnedvekkel (például vérrel vagy vizelettel), ürülékkel, szennyezett tárgyak érintésével, de akár közvetítőkön keresztül is terjedhetnek (például szúnyog- vagy kullancscsípéssel).

A vírus név a latin virus (=méreg) szóból ered, ami a középkorban annak a váladéknak (például takonynak, slejmnek) a neve volt, amivel az egyik ember megfertőzte (azaz megmérgezte) a másikat.

A vírusok szaporodásához és terjedéséhez hasonlóan működnek a számítógépes vírusok is, ezért is nevezik őket ugyanúgy.

Bővebben: Vírus (Wikipédia)

Publikálva: 2021. március 15.