Lexiq

Virucid

A virucid jelentése vírusölő hatás, amit olyan fertőtlenítő szerekre szoktak ráírni, amelyek vírusokat is képesek elpusztítani. (Mivel a vírusok nem élő szervezetek, ezért a vírusok halálát úgy kell érteni, hogy fertőzőképtelenné válnak.)

Ha tehát azt látod egy tisztítószer címkéjén, hogy virucid hatású, akkor az egy olyan vegyi anyag, ami a vírus génszerkezetét kémiai úton megváltoztatja, így a vírus elveszíti a fertőzőképességét, és már nem lesz veszélyes az ember számára.

A fertőtlenítők flakonján a virucid hatás jelölése egy nagy V betű. Aminek ez rajta van a címkéjén, annak szabvány szerint bevizsgált vírusölő hatása van. A B és az F jelzésű, azaz a baktériumölő és a gombaölő hatású szerek nem védenek a vírusok ellen.

Fontos azonban, hogy a vírusok elpusztításához mindenképpen be kell tartani a címkén leírt utasításokat. A legtöbb esetben ugyanis nem elég csupán áttörölni egy felületet a tisztítószerrel, hanem néhány percen át rajta is kell hagyni, hogy a hatóanyag érvényesülni tudjon.

A virucid hatás nem összetévesztendő a gyógyszerek antivirális hatásával, ami a vírusok szaporodásának gátlását jelenti. Míg az antivirális vegyületek az emberi szervezetbe juttatva fejtik ki hatásukat, addig a virucid szereket a környezetben, a tárgyak felületein kell használni.

Bővebben: Fertőtlenítőszerek vírusok elleni hatása (Brilliance)

Publikálva: 2020. október 4.