Lexiq

VIP

A VIP (vagy V.I.P.) az angol very important person kifejezés rövidítése, aminek a szó szerinti jelentése nagyon fontos személy. Olyan személyekre használják, akiket a hírességük, gazdagságuk vagy az adott területen elért eredményeik miatt különleges, a többieknél jobb elbánásban kell részesíteni.

Jellemzően ebbe a kategóriába tartoznak például a hírességek, politikusok, gazdag vállalkozók, egyházi méltóságok. A különleges elbánás többnyire a hétköznapi emberektől elkülönült, soron kívüli, kényelmesebb, magasabb színvonalú kiszolgálást jelent.

Például egy banknál VIP ügyfél lehet az, aki nagyon sok pénzt tart náluk, egy tudományos rendezvényen VIP lehet a szakterület leghíresebb kutatója, egy koncerten pedig ingyenes VIP jegyeket kaphatnak a támogatók vagy a sajtó munkatársai.

A VIP kifejezést néha a prémium, exkluzív kifejezés szinonimájaként használják, ilyen esetben például egy VIP jegy bárki által megvásárolható, és a drágább jegyért cserébe emelt szintű kiszolgálás, jobb helyek és más extrák járhatnak.

Publikálva: 2021. november 15.