Lexiq

Világnap

A világnap (vagy bármilyen nemzetközi akciónap) egynapos kampány, ami olyan témára hívja fel a figyelmet, ami az egész emberiséget érinti, mégis kevesebb szó esik róla a mindennapokban, mint amennyit megérdemelne.

A világnapok célja az, hogy egy‑egy napra olyan ügyek is helyet kapjanak a médiában és a közbeszédben, amikről egyébként nem sok szó esik, mert nem elég aktuálisak vagy nem érintenek közvetlenül sok embert. Ugyanakkor egy ilyen figyelemfelhívás alkalmas arra, hogy az embereket megismertesse a tágabb világ jelenlegi problémáival (pl. a víz világnapja, élelmezési világnap, a demokrácia nemzetközi napja stb.), tájékoztassa egy‑egy témáról (pl. az egészség világnapja, a Hold napja, a zene világnapja stb.), vagy érzékenyítse mások helyzetével szemben (pl. a balkezesek világnapja, Alzheimer-világnap, a dadogás elfogadásának világnapja stb.). Viccesen azt is szokták mondani, hogy mindennek világnapja van, ami fontos ügy.

A világnapok szervezői általában sajtóközleményeket adnak ki, hogy minél több emberhez eljusson az üzenetük, valamint olyan rendezvényeket szerveznek, amelyek felkeltik az érdeklődést és mozgósítják azokat, akik korábban csak érintőlegesen foglalkoztak az üggyel.

Bővebben: Világnapok és nemzetközi akciónapok listája (Wikipédia)

Publikálva: 2022. szeptember 25.