Lexiq

Via ferrata

A via ferrata (olasz kifejezés, magyarul a vasalt út, németül a klettersteig szót használják helyette) olyan hegyi út, amin a haladást előre felszerelt fémkábelek, lépések, létrák és hidak segítik.

egy osztrák via ferrataA via ferrata utak nehézségét A és F között jelölik, ahol az A a legkönnyebb (általában csak néhány létrát jelent), az F pedig a legnehezebb (komoly erőkifejtést, technikai tudást igénylő) utat jelenti. B‑s vagy C‑s nehézségű utaknál már úgynevezett via ferrata set használata javasolt, ami egy beülőből, egy speciális kantárból és bukósisakból áll. A felszereléssel a mászó a fémkábelekhez kapcsolhatja magát, és probléma esetén a kantár megvédi a nagyobb, akár halálos esésektől. A kantár speciális módon van kialakítva annak érdekében, hogy minél kisebb erőhatás érje a viselőjét, amikor a kantár az esésnél megtartja.

A legtöbb via ferrata út Olaszországban, Ausztriában és Németországban található, de újabban Magyarországon is egyre több ilyen út készül. Használatuk néhány kivételtől eltekintve ingyenes és gyorsan megtanulható.

Publikálva: 2020. július 25.