Lexiq

Vércukorszint

A vérben oldott glükóz koncentrációja, aminek pillanatnyi szintje igen változó attól függően, mikor és mit ettél utoljára.

Az emésztés során a szénhidrátokat glükózra bontjuk. Ezt a vér szállítja a test sejtjeibe, hogy azok energiát kapjanak a működésükhöz (például az izmok erőt tudjanak kifejteni, az idegsejtek kommunikálni tudjanak egymással stb.). Ahogyan a sejtek magukhoz veszik a vérből a glükózt, a vércukorszint visszaáll a normális tartományba. Valamennyi glükóz tehát mindig jelen van a vérben, hiszen ez a szervezet fő energiaforrása. Magas szénhidrát-tartalmú étel vagy ital elfogyasztása után a vércukor szintje törvényszerűen megemelkedik, de rövidesen vissza is tér a normális értékre.

Vércukorszint otthoni mérésére alkalmas eszköztárA normál vércukorszint tartomány 3,6‑6,0 mmol/l. Ennek kiszámolása úgy történik, hogy megmérik, 1 dl vérben hány milligramm glükóz van (normál esetben 80‑120 mg). Mivel a glükóz tömege 180 mg, a két mértékegység között 18‑szoros a különbség, tehát 1 mmol/l 18 mg/dl‑nek felel meg. A rendszeresen a normál tartományon kívüli értékek szövődményekhez vezetnek.

Bővebben:

Kapcsolódó szó: glikémiás index

Publikálva: 2020. június 7.