Lexiq

Vénasszonyok nyara

A vénasszonyok nyara az a szeptember közepétől október első feléig tartó kellemes meleg őszi időszak, amikor reggelente jellemzően még hűvös és párás a levegő, ám délutánra meleg, napos idő alakul ki.

Ennek meteorológiai oka az, hogy ebben az időszakban Kelet‑Európa felett egy nagy kiterjedésű, száraz levegőt hozó anticiklon keletkezik, ami meggátolja a légköri áramlásokat, ezzel több napra vagy akár egy‑két hétre is langyos, csapadékmentes, szélcsendes, nyugodt időjárást okozva.

őszi leveleken átszűrődő napfényA vénasszonyok nyara kifejezés eredete nem egyértelmű. Az egyik elmélet szerint régen ebben az időszakban az idős asszonyok gyakran kiültek a ház elé sütkérezni, mivel itt jobb idő volt, mint az éjszakai hideg miatt lehűlt házban. Mivel a nyári hónapokban ezt nem tették, hiszen akkor a hűvös házba menekültek a nagy hőség elől, ezért nekik ez az enyhébb meleg jelenti a napfürdőzésre alkalmas nyarat. A másik feltevés szerint a név onnan ered, hogy az éjszakai lehűlés miatt hajnalban keletkező harmat cseppjei gyöngyként csillognak a pókhálókon, és ezek a fényes szálak az idős nők őszülő hajára emlékeztetnek.

A vénasszonyok nyarát németül az azonos jelentésű Altweibersommer szóval, míg Svájcban például az özvegyek nyaraként, a Witwensömmerli szóval jelölik. A kellemes nyárutó angolszász megnevezése azonban egészen más eredetű, ők indián nyárként hivatkoznak rá.