Lexiq

Velouté

A velouté (kiejtve: völuté) eredeti jelentése szerint egy francia eredetű, sűrített levesfajta, manapság azonban általában a velouté mártást értik alatta.

A velouté mártás a besamelhez hasonló, világos színű, krémes állagú rántás, valamilyen alaplével felöntve. Tehát míg a besamel lisztből, vajból és tejből készül, a velouté mártást tej helyett fehér alaplével kell hígítani.

velouté mártásA recept a következő:

  1. Olvassz fel 5 dkg vajat egy kis lábasban!
  2. Adj hozzá 4 csapott evőkanálnyi lisztet, és 2 perc alatt futtasd meg benne! Amíg ez a világos rántás elkészül, folyamatosan kevergesd, nehogy megpiruljon a liszt!
  3. Kis lángon főzve, több részletben, lassan önts a rántásra 500 ml meleg alaplevet, és közben egy habverővel folyamatosan kevergesd, nehogy becsomósodjon! (Ha a mártást szárnyas hús mellé kínálod, akkor csirke alaplével, ha hal kísérője lesz, akkor halalaplével érdemes felöntened, de használhatsz sima zöldség alaplevet is.)
  4. Tetszés szerint fűszerezd sóval és borssal, és főzd 3‑4 percen át, amíg besűrűsödik!

A velouté név a francia velouté szóból ered, aminek jelentése bársonyos, utalva arra, hogy ezzel a mártással sűrítve könnyed, selymes állagú krémlevesek készíthetőek.

Bővebben: A franciák tudnak valamit: velouté mártás (Príma Konyha)