Lexiq

Végrehajtó funkciók

A végrehajtó funkciók (vagy más néven exekutív funkciók) azok, amik a viselkedés és az azt irányító gondolkodási tevékenységek összerendezését végzik a távolabbi célok elérése érdekében. Kicsit leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a végrehajtó funkciók teszik lehetővé, hogy gondolkodj, mielőtt cselekszel.

Ezek a képességek az újfajta, nehéz és célorientált feladatok megoldásához, valamint a környezeti változásokhoz történő rugalmas alkalmazkodáshoz szükségesek. Ide tartoznak a következők:

Mindezek együttes működése szükséges azokhoz a magasabb rendű gondolkodási folyamatokhoz, amik lehetővé teszik a célirányos viselkedést. Ez elengedhetetlen többek között az alábbiakban:

A végrehajtó funkciók az agy egészen távoli pontjait összekötő idegi hálózatban zajlanak. Ezeknek a szanaszét lévő agyterületeknek az összeköttetése és egyesített működtetése a prefrontális agykéregben történik. Éppen ezért a homlok mögött lévő prefrontális agykéreg sérülése gyakran eredményezi a végrehajtó funkciók zavarát, ugyanakkor ezeknek a képességeknek a hiányossága más egyéb agyterületek sérülése esetén is előfordulhat.

Publikálva: 2021. november 23.