Lexiq

Vegán

Egy termék akkor vegán, ha még közvetett módon sem tartalmaz állati eredetű összetevőt, illetve semmilyen állat nem szenvedett és nem lett kihasználva a készítése során.

A kifejezést a hétköznapok során gyakran szűkebb értelemben, a vegán étrendre használják, noha a vegánság valójában az a világnézet és életmód, aminek legfőbb szempontja az állatok életének és jóllétének védelme. Ennek csak egy része az étkezés, de a vegánok nem viselnek állati eredetű ruhákat (pl. bőrkabát, szőrme sapka), továbbá nem használnak állatokon tesztelt kozmetikumokat stb.

a vegán eredetre utaló logó általában egy zöld V betű, aminek egyik szára egy levélkében végződikA vegán termékeket sok esetben külön logóval vagy ritkábban felirattal jelölik a csomagoláson. Az élelmiszereknél érdemes figyelni arra, hogy ne téveszd össze a vegán és a vegetáriánus termékek megjelölését: ez utóbbiak tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket (például tojást), csak hús nincsen bennük. Például a spenótfőzelék egy vegán étel, mert növényből készül, ha viszont tojást eszel mellé, az már nem vegán, mert a tojás állati eredetű.

Vannak, akik az állat- és/vagy környezetvédelmi megfontolásokból, mások egészségügyi okokból követik a vegán étrendet. Bár a vegán diéta sok tekintetben egészségesebb a modern nyugati étrendnél, attól, hogy valami vegán, még lehet egészségtelen is, például tartalmazhat sok cukrot, sót, telített zsírt, illetve olyan adalékanyagokat és tartósítószereket, amiket az egészséges étrend hívei inkább kerülnek.

Publikálva: 2021. február 15.
Módosítva: 2021. augusztus 7.