Lexiq

Vegán

Egy termék akkor vegán, ha még közvetett módon sem tartalmaz állati eredetű összetevőt, illetve semmilyen állat nem szenvedett és nem lett kihasználva a készítése során. A kifejezést a hétköznapok során gyakran szűkebb értelemben, a vegán étrendre használják. Szintén vegánnak hívjuk azt az embert, aki ezt az étrendet vagy életmódot követi.

Például a spenótfőzelék egy vegán étel, mert növényből készül, ha viszont tojást eszel mellé, az már nem vegán, mert a tojás állati eredetű.

Vannak, akik az állat- és/vagy környezetvédelmi megfontolásokból, mások egészségügyi okokból követik a vegán étrendet. Bár a vegán diéta sok tekintetben egészségesebb a hagyományos nyugati étrendnél, attól, hogy valami vegán, még lehet egészségtelen is, például tartalmazhat sok cukrot, sót, telített zsírt, illetve olyan adalékanyagokat és tartósítószereket, amiket az egészséges étrend hívei inkább kerülnek.

a vegán eredetre utaló logó általában egy zöld V betű, aminek egyik szára egy levélkében végződikA vegán termékeket sok esetben külön logóval vagy ritkábban felirattal jelölik a csomagoláson. Érdemes figyelni arra, hogy ne téveszd össze a vegán és a vegetáriánus termékek megjelölését (ez utóbbiak tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket (például tojást), csak hús nem található bennük).