Lexiq

Varioláció

A varioláció az egészséges emberek szándékos megfertőzése valamilyen kórokozóval.

Ennek a mesterséges megfertőzésnek az az előnye, hogy ilyenkor kevésbé veszélyes a betegség lefolyása, mintha az illető természetes úton kapta volna el a kórt, hiszen a vírus vagy a baktérium nem úgy jut be az emberi testbe, ahogyan ő "akar" és ahogyan a leghatékonyabban tudja megtámadni a szervezetet. Ha például egy köhögéssel vagy tüsszentéssel terjedő vírust a bőrön keresztül, injekció formájában fecskendeznek be, és a vírusnak ezért sokkal nehezebb dolga van eljutni oda, ahol szaporodni képes, akkor mire ezt megtehetné, az ember immunrendszere már rég legyőzi őt.

A módszer hátránya, hogy variolált beteg éppúgy fertőző, mint akik természetes módon kapták el a betegséget, ezért amíg meg nem gyógyul, addig ugyanolyan veszélyt jelent az egészséges embertársaira nézve, mint a "rendes betegek".

A varioláció kifejezés a latin variola szóból származik, ami himlőt jelent. A fekete himlő esetében figyelték meg ugyanis elsőként, hogy aki már átesett a betegségen, az nem fertőződött meg többé, és később ebből jött a felismerés, hogy ehhez a védettséghez elég csak "egy kicsit megbetegedni".

Bővebben: A fekete himlő első ellenszere (A járványok világa)

Publikálva: 2020. szeptember 23.