Lexiq

Vágólap

Számítógépeken és mobil eszközökön használt átmeneti tároló, ahova elmenthetsz egy szöveget, képet vagy fájlt, hogy azt egy másik helyre később bemásold.

Vágólapot használhatsz például arra, hogy egy szövegből egy kijelölt mondatot a saját írásodban idézz. Windows esetén ehhez ki kell jelölnöd az idézni kívánt szöveget (ezt megteheted például úgy, hogy a bal egérgombot nyomva tartva a mondat elejétől a végig húzod az egeret), majd jobb egérgombbal való kattintás után kiválasztod a Másolás menüpontot. A szöveg ilyenkor a vágólapra kerül. Ezután saját írásodban kattints oda, ahova a mondatot másolni szeretnéd, nyomj ismét egy jobb egérgombot, és válaszd a Beillesztés menüpontot. Ezzel a vágólapról a szöveg az írásodba kerül. A szöveg egy másolata továbbra is a vágólapon marad, így akár több helyre is be tudod másolni azt.

Mobiltelefonon hasonló módon kell eljárni, azzal a különbséggel, hogy a kijelöléshez az ujjadat kell használnod, beillesztéshez pedig hosszan nyomva kell tartanod a képernyőt.

Kapcsolódó szavak: Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+X

Publikálva: 2020. április 22.