Lexiq

Üzleti titok

Az üzleti titok olyan információ, aminek kiszivárgása a cég érdekeit sértheti (például pénzügyi adatok, gyártási eljárások, piaci tervek stb.).

Ezek közül azok a legérzékenyebbek, amelyek ismeretében a cég jövőbeli lépéseire lehet következtetni, például azzal kapcsolatban, hogy kötelezettségeit teljesíteni fogja‑e vagy sem.

Ahhoz, hogy valami üzleti titoknak minősüljön, szükséges az is, hogy a cég mindent megtegyen a titokban tartás érdekében.

Az üzleti titok védelméről szóló jogszabályokat a 2018. évi LIV. törvény írja le. Ennek 1. § (1) pontja alapján az üzleti titok pontos jogi meghatározása szerint "a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó, titkos - egészben, vagy elemeinek összességeként nem közismert vagy az érintett gazdasági tevékenységet végző személyek számára nem könnyen hozzáférhető -, ennélfogva vagyoni értékkel bíró olyan tény, tájékoztatás, egyéb adat és az azokból készült összeállítás, amelynek a titokban tartása érdekében a titok jogosultja az adott helyzetben általában elvárható magatartást tanúsítja".

Egy cégnél dolgozó alkalmazott köteles örökre megőrizni a munkája során tudomására jutott üzleti titkokat.

Publikálva: 2020. október 31.