Lexiq

Üzleti terv

Az üzleti terv az egy vállalkozás által írt dokumentum, amely részletezi az üzleti tevékenységét, annak céljait és a megvalósításához szükséges lépéseket és forrásokat.

Nincs pontosan meghatározva, hogy minek kell szerepelnie benne, de ha kialakítását például egy befektető kéri, akkor ő támaszthat követelményeket a tartalomra vonatkozóan. Az üzleti tervben szerepelhetnek az üzleti terv készítőjének céljai, az üzleti koncepció, a termékek vagy szolgáltatások bemutatása, az üzleti modell, a piac és az üzleti környezet elemzése, a piaci stratégia, az értékesítési és marketing terv, a pénzügyi előrejelzések, az üzleti tevékenység kockázatai, és az üzleti terv megvalósításához szükséges források és erőforrások.

Az üzleti terv segít az üzleti célok meghatározásában és azok elérésében, és lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy előre tervezzen és felkészüljön az esetleges kihívásokra.

Az üzleti tervnek számos változata létezik, a különböző célok, méretek és iparágak alapján. Leggyakrabban a vállalkozás indulása előtt készül el, de rendszeresen frissíteni kell ahhoz, hogy megfeleljen a változó piaci környezetnek és a vállalkozás aktuális állapotának.

Például ha valaki egy új éttermet szeretne nyitni, akkor az üzleti terv tartalmazhatja az étterem koncepcióját, menüjét, az árazási stratégiát, a marketingtervet és a szükséges beruházásokat.

Publikálva: 2023. április 6.