Lexiq

Utánvét

Az utánvét jelentése kézbesítéskor történő fizetés.

Az utánvétes csomagot a feladó még a termék kifizetése előtt odaadja a futárnak vagy a postának, a címzett pedig akkor tudja azt átvenni, ha a csomag megérkezésekor kifizeti a feladó által meghatározott összeget. A pénzt ezután a futárszolgálat, illetve posta juttatja el a feladó részére.

Az utánvét előnye, hogy a címzett biztos lehet benne, hogy a csomag rendben megérkezik, és csak ezután kell fizetnie. Hátránya, hogy a hagyományos postázásnál drágább, a feladó tarthat attól, hogy a címzett nem veszi át a csomagot, és feleslegesen fizette ő maga a szállítást, illetve a megoldás nem véd attól, ha a feladó valójában nem a kért terméket küldte el a csomagban, mivel ez általában már csak a fizetés után derül ki.

Ha például valaki utánvéttel rendelt egy televíziót, akkor az áruház kifizeti a szállítást, odaadja a futárnak a készüléket, a futár házhoz viszi, a rendelő a csomag átvétele előtt kifizeti a szállítás és a készülék árát a futárnak, a futárszolgálat pedig elutalja vagy más módon eljuttatja a pénzt a csomagot küldő áruháznak. Ha a rendelő mégsem veszi át a csomagot, akkor a futárszolgálat (esetlegesen plusz pénzért) visszaviszi azt a feladónak, aki ezzel elvesztette a szállítás díját.