Lexiq

URL rövidítés

Az URL rövidítés olyan szolgáltatás, ami egy hosszú, nehezen megjegyezhető vagy felírható URL‑ből (általában egy weboldal címéből) egy rövidet csinál. Ha valaki ezt a rövid címet beírja a böngészőjébe, akkor az eredeti, hosszú URL‑re fog jutni.

Ha például valakinek szeretnéd megadni a https://lexiq.hu/proprioceptiv-neuromuszkularis-facilitacio oldal címét, akkor egy URL rövidítő használata után elég a sokkal rövidebb https://tinyurl.com/lexiq-pnf címet megadnod neki.

Az interneten sok ingyenes URL rövidítő szolgáltatás létezik. A könnyebb megjegyezhetőség mellett használatuk további előnye lehet, hogy a rövid URL tulajdonosa statisztikát kap arról, hogy hányan nézték meg az általa hirdetett oldalt, de sokan használják abból a célból is, hogy elrejtsék a látogatók elől, hogy melyik weboldalra fognak jutni a linkre való kattintás után.

Léteznek olyan URL rövidítő szolgáltatások is, amik csak egy hirdetés megtekintése után juttatják tovább a látogatót az eredeti, rövidített címre. Ilyenkor a rövid URL‑t készítő és hirdető személy általában részesedést kap a reklámbevételből.

Publikálva: 2020. október 19.