Lexiq

Unsupervised learning

Az unsupervised learning (vagy magyarul felügyelet nélküli tanulás) a gépi tanulás egy formája, ahol a számítógép úgy próbál összefüggéseket, mintázatokat találni adatokban, hogy ehhez nem kap segítségül példákat már ismert összefüggésekre.

Például egy weboldal felhasználóinak filmnézési adatai alapján egy gépi tanuló algoritmus csoportokat hozhat létre, ahol minden csoport hasonló ízlésű felhasználókból áll. Unsupervised learning esetén ezt úgy teszi meg, hogy senki sem mondta meg neki, hogy pontosan milyen csoportokat hozzon létre, és példákat sem kap, hogy kik tartozhatnak egy‑egy csoportba.

Az unsupervised learning nem egy adott gépi tanulási technika, hanem egy kategória, amibe sok különböző technika tartozik. Ellentéte a supervised learning, ahol bemeneti és kimeneti példák alapján történik a tanulás.

A név onnan ered, hogy ez a fajta tanulás ahhoz hasonlít, mintha valaki tanári segítség nélkül próbálna meg elsajátítani valamit, azaz anélkül, hogy példafeladatokat és azok megoldásait mutatnák neki.

Publikálva: 2022. augusztus 13.