Lexiq

Unokázás

1.

Az unokázás egy telefonos csalás, melynek során a csalók idős embereket hívnak fel az unokájuknak, gyermeküknek adva ki magukat (vagy arra hivatkozva, hogy az ő nevében beszélnek), és pénzt próbálnak kicsalni belőlük azzal a mesével, hogy az unoka (gyermek) bajba került.

Népszerű történet például, hogy az unoka balesetet okozott, és eljárás indul ellene, ha nem fizet, ezért van szüksége segítségre. Máskor komoly tartozásra hivatkoznak, amit azonnal rendeznie kell. A történet szerint ő maga nem tud elmenni a helyszínről, ezért egy megbízható barátja megy el átvenni a pénzt, vagy ha az nincs, akkor esetleg ékszereket.

A csalók gyakran találomra hívják fel a célpontokat, máskor előbb közösségi oldalakon vagy más módon utánanéznek a hívott félnek, hogy hihetőbb legyen a történetük.

A csalás kivédhető, ha a felhívott fél visszahívja a hozzátartozóját a saját telefonszámán, illetve ellenőrző kérdéseket tesz fel (például "mikor születtél?", "mikor voltál nálam utoljára?"). Gyanú esetén a 112-es segélyhívószámon kérhet segítséget.

2.

A hétköznapi szóhasználatban unokázásnak nevezik, amikor a nagyszülők meglátogatják az unokákat, hogy játszanak, foglalkozzanak velük.

Publikálva: 2021. november 16.