Lexiq

UHT tej

Az UHT az angol ultra-high temperature treatment, magyarul ultra-magas hőmérsékleten kezelt rövidítése. Lényege, hogy a tejet rövid időre (1-10 másodpercig) 135-143 °C közötti hőmérsékletre melegítik, és utána gyorsan le is hűtik, majd sterilizált környezetben dobozolják. Ezzel a módszerrel minimalizálható a tejben lévő mikroorganizmusok száma.

Az UHT tej a pasztőrözött tejhez képest ugyanannyi kalóriát és kalciumot tartalmaz, vitamin- és folsavtartalma azonban kevesebb. Íze a hagyományos tejhez képest megkülönböztethető, karamellizált, főzött jellegű, színe némileg barnásabb lehet. Létrehozására több különböző módszer létezik, amik a hőmérsékletben, és szűrési technológiában térnek el.

Az UHT tejek hűtést nem igényelnek, és 6‑9 hónapig tarthatóak el. Alacsonyabb hőfokra melegített, de szintén viszonylag hosszan eltartható tej az ESL tej.