Lexiq

Turgor

A sejtek és szövetek rugalmassága és feszessége, ami a nedvességtartalmuktól függ.

Ez vonatkozhat például a növények sejtjeinek vízzel teli, duzzadt állapotára is, ami mereven tartja a növényt, és ami nélkül a növény hervadni kezd, ám leggyakrabban a bőr alatti kötőszövet és zsírszövet rugalmasságát jelzik vele. Ha a test sejtjei elegendő folyadékot kapnak, akkor az erek teltsége normális, a szövetek állapota feszes, azaz a bőr turgora normális.

Ahhoz, hogy megállapítsd, milyen a bőröd turgora, csak csípd fel a két ujjad között a bőrödet a hasadon vagy a combodon, tartsd meg néhány másodpercig, majd engedd el! Ha a bőröd rögtön visszatér az eredeti helyzetébe, akkor a bőr turgora normális. Ha a bőröd tartósan kiemelkedve maradt, lassabban tér vissza, nehezen simul ki, akkor a turgor alacsony, ami a szervezet kiszáradt állapotára utal.

A turgor változása olyan tényezőktől is függ, mint például a genetikai hajlam (pl. ráncosodásra való fogékonyság), az általános egészségi állapot (pl. krónikus betegségek), az életkor (az évek múlásával a bőr rugalmassága természetszerűen csökken), a környezet hőmérséklete (pl. hőségben több folyadékra van szükségünk a normál feszesség megtartásához) vagy az életmód (pl. a dohányzás és az alkoholfogyasztás káros, míg az egészséges táplálkozás és a testmozgás jótékony hatással van a bőr rugalmasságára).

A kifejezés a latin turgeo (= dagad, felduzzad) szóból ered, ami a szövetek nedvességgel teli állapotára utal.