Lexiq

Tritikálé

A tritikálé a búza és a rozs keresztezéséből létrehozott gabonaféle, amit leginkább állati takarmányként használnak, de egyre elterjedtebb a belőle készült liszt és kenyér is.

tritikálé szemekElsőként az 1870-es években kezdték előállítani Németországban és Skóciában, mégpedig azért, hogy a hidegebb vidékeken, a gyengébb termőterületeken is lehessen termeszteni afféle gabonát, ami olyan jól terem és olyan beltartalmi értékei vannak, mint a búzának, ugyanakkor olyan jó tűrőképességű a hideggel, az elégtelen termőfölddel és a betegségekkel szemben, mint a rozs. Magyarországon csak az 1970-es évek óta termesztik. Napjainkban Németország, Franciaország, Lengyelország, Fehéroroszország és Oroszország a fő termelői.

Előnyei:

A tritikálé név a latin triticum (=búza) és secale (=rozs) szó összevonásából származik, utalva arra, hogy az új faj a két gabona hibridje.

Bővebben: Tritikálé (Wikipédia)

(x) Mondd el a véleményedet, és keress vele pénzt!