Lexiq

Triázs

Tömeges balesetek esetén, katasztrófa helyszínén és a kórházi sürgősségi osztályokon az emberek rangsorolására használt betegosztályozási rendszer.

Ezt egy erre kiképzett szakember, a sürgősségi szakápoló (vagy triázs ápoló) végzi. Az ő feladata az, hogy a lehető leggyorsabban felmérje egy‑egy újonnan beérkező személy általános állapotát és sérülésének vagy betegségének súlyosságát. A felmérés végén egy szigorú szabályrendszer alapján meghatározza, hogy az illető mennyire sürgős ellátást igényel, illetve hogy ellátásához milyen orvosokra, eszközökre és egyéb feltételekre lesz szükség. Ez az egész folyamat jellemzően körülbelül 5‑10 perc alatt lezajlik.

A magyar triázs rendszer csoportjai a következők:

  1. szint: azonnali beavatkozást igényel (pl. újraélesztést vagy lélegeztetést igénylő betegek, eszméletlen betegek stb.)
  2. szint: magas kockázatú személyek, akik 15 percen belüli ellátást igényelnek (pl. erős fájdalommal küzdők, megváltozott tudatállapotú személyek stb.)
  3. szint: sürgős esetek, akikkel 30 percen belül kell foglalkozni (közöttük olyan életfunkciók alapján rangsorolva, mint az életkor, a vérnyomás, a pulzus, a testhőmérséklet és a légzésszám)
  4. szint: nem sürgős esetek, akikkel 60 percen belül kell foglalkozni, és mindössze egy vizsgálatot vagy beavatkozást igényelnek
  5. szint: halasztható ellátásra váró személyek, akikkel ráér 120 percen belül foglalkozni, mert nem igényelnek orvosi vizsgálatot vagy beavatkozást

Erre az előzetes állapotfelmérésre azért van szükség, hogy a korlátozott kapacitású ellátó rendszer optimalizálja az erőforrásait, és ezáltal minél hatékonyabban el tudja látni a betegeket. Először a legsúlyosabb betegeket látják el, akiknek azonnali orvosi beavatkozásra van szükségük, és csak utánuk következnek azok, akik tünetei nem annyira súlyosak és ráérnek várni egy kicsit. A várakozási idő tehát kizárólag az illető állapotának súlyosságától függ, és nem az érkezési sorrendtől vagy attól, hogy mentő hozta‑e be.

A triázs szó a francia trier szóból származik, aminek jelentése rendezni, osztályozni, kiválogatni valamit.

Kapcsolódó szó: pretriázs

Publikálva: 2020. május 8.