Lexiq

Transznacionális

A transznacionális szó szerinti jelentése országhatárokat, nemzeti kereteket átlépő vállalat.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cég tulajdonosa, központja és tőkéje egy országban van, de a tevékenységi területe nemzetközi méretű, mert több országba kiszervezve végzi, például a gyártást, az összeszerelést, a csomagolást vagy a termelés bármely lépését olyan országokba helyezi ki, ahol a legolcsóbban, a legtöbb terméket tudja előállítani.

Ilyen cég például a sportszereket gyártó Nike, ami több mint 75 000 embert foglalkoztat világszerte, miközben két amerikai tulajdonos birtokolja a vállalatot.

A hétköznapi szóhasználatban a transznacionális és a multinacionális vállalat fogalma összemosódott. A kettő között az a különbség, hogy míg a multik tulajdonosai több országból származnak, addig a transznacionális cégek csak a termelést intézik nemzetközi szinten, de tulajdonosuk lehet akár csak egyetlen ember, néhány barát vagy egy család, területi központjuk és tőkéjük pedig hazájukban van.

A transznacionális kifejezés a latin trans (= át, túl valamin) és a natio (=nemzet) szavak összeolvadásából ered, utalva arra, hogy az ilyen cégek meghaladják saját országuk méreteit.

Bővebben: Transznacionális és multinacionális vállalatok (Sulinet)

Publikálva: 2021. március 4.