Lexiq

Tragikomédia

A tragikomédia olyan történet, ami a dráma és a vígjáték jegyeit ötvözi.

Például ilyen az, amikor egy könyv, egy film vagy egy színdarab valami komoly témáról szól, például a klímaváltozás, vagy valakinek a halála és a szeretteik gyásza a vezérszál, mégis tele van vicces jelenetekkel és szövegekkel.

egy szomorú és egy vidám arcot mutató színházi maszkHa egy mű a szórakoztató vígjáték és a keserű dráma eszközeit és jellemzőit nagyjából egyenlő arányban vegyíti, annak két következménye is van:

  1. a két ellentétes hangulat kiegyensúlyozódik, így a mű nem lesz sem túl letargikus a drámai elemek, sem túl felszínes a humoros részek túlsúlya miatt
  2. a két ellentétes irányú érzelem felerősíti a másik hatását, azaz egy drámai helyzetben elcsattanó poén nagyobb feszültséget old fel, mint egy vígjátékban, illetve egy gondtalan cselekményben nagyobb megdöbbenést kelt egy tragikus esemény megtörténte

A hétköznapi beszédben tragikomédiának szokták nevezni azokat a helyzeteket, amikor elszomorító és vicces vonások is felbukkannak benne, például egy sajnálatos esemény valami véletlen folytán végül szerencsésen végződik, vagy egy szívbe markoló jelenet közben valami váratlan és mulatságos dolog történik.

A kifejezés a tragédia és a komédia szavak összekapcsolásával jött létre a latin tragico-comoedia nyomán.

Kapcsolódó szó: dramedy

Publikálva: 2022. január 26.