Törköly
A törköly a gyümölcs préselése után visszamaradt, szilárd részekből álló pép, amiben benne lehet a szár, a héj, a rostos gyümölcshús és a mag egyaránt.
A törkölypálinkát a borkészítés során feldolgozott szőlőszemek után megmaradt, erjesztett szőlőtörkölyből készítik. Ugyanígy az olívabogyó kisajtolása után maradt olívatörkölyből készül az alacsonyabb minőségű pomace olaj.
A törköly név eredete bizonytalan. Vagy a latin torquere (= csavar, forgat) szóból származó német Torkel (=szőlőprés) kifejezést vette át a nyelvünk, vagy a magyar "tör" (mint darabol, aprít) szóból képződött a "-ly" képzővel (mint ahogyan a segély, a rejtély, a szabály, a tartály stb. szavak).
Az alábbi videón az első lepréselés után megmaradt szőlőtörköly felrázása és újrapréselése látható:
Kapcsolódó szó: pomace
Publikálva: 2022. január 14.

Régi típusú borsajtóból visszamaradt szőlőtörköly (Oregon State University)