Lexiq

Tolerancia

1.

A tolerancia a sajátodtól eltérő vélemények tiszteletben tartása, a más meggyőződésű vagy más világnézetű emberek iránti elfogadás.

Ahhoz, hogy toleráns legyél valakivel, természetesen nem kell egyetértened vagy azonosulnod az ő gondolkodásával vagy viselkedésével, sőt a tolerancia lényege éppen az, hogy a te nézeteidtől vagy életformádtól való különbözőség ellenére nem ítélkezel, hanem megérted és elfogadod, hogy az illető másképpen látja a világot (például eltérő a vallása), másképpen érez (például homoszexuális), másképpen él (például vegetáriánus) vagy mások a gyökerei (például eltérő a bőrszíne).

A valódi elfogadás az, ha a saját nézeteidet nem tartod igazabbnak vagy jobbnak a másikénál, ezért a tolerancia elejét veszi a faji, vallási vagy politikai megkülönböztetésnek.

Ellentéte: intolerancia

2.

A tolerancia a biológiában a szervezet ellenálló képessége, azaz hogy kóros tünetek megjelenése vagy megbetegedés nélkül elviseljen egyébként káros hatásokat.

Ennek köszönhetően tudnak az élőlények túlélni olyan átmeneti helyzeteket, amik hosszú távon ártalmasak vagy akár életveszélyesek lennének (például a szélsőséges hideget, a hosszú órákon át tartó szomjúságot, egy esti lerészegedést stb.).

3.

A tolerancia a gyógyszerészetben az, amikor egy gyógyszer tartós fogyasztása miatt annak hatása lecsökken, mert a szervezet hozzászokik a szer hatásához. Ilyenkor annak érdekében, hogy a gyógyszer ismét a kívánt hatást érje el, meg kell emelni a bevett mennyiséget.

Ugyanez történik a drogok használata során is, a szervezet azok hatásához is hozzászokik. Ilyenkor ahhoz, hogy a fogyasztó a jól ismert és kívánt érzéseket ismét átélhesse, újra és újra meg kell emelnie a drog adagját.

4.

A tolerancia az iparban az a tűréshatár, ami még megengedett egy termék előállítása során annak méretében, mennyiségében vagy minőségében.

Például a kézzel készített bonbonoknál különbözhet a külső csokoládéréteg vastagsága, de meg van adva, hogy ez a különbség maximum 1 milliméter lehet. A zacskókba töltött cukrok esetében eltérhet, hogy hány darab kerül végül egy‑egy zacskóba, de ez az eltérés legfeljebb 2 szem cukor lehet. Egy pékségben picit más és más íze lehet az almás rétesnek attól függően, hogy az aznap feldolgozott almák milyen fajtájúak, honnan érkeztek, mennyire érettek, de nem lehetnek sokkal édesebbek vagy sokkal savanyúbbak a megszokottnál.


A tolerancia szó a latin tolerare (=elvisel) szóból származó tolerantia (= elviselés, megértés) kifejezés magyar változata.

Publikálva: 2021. november 16.