Lexiq

Tojáslé

A tojáslé egy híg, homogén folyadék, amit a friss tyúktojás feltörése után, a tojás héjának eltávolításával készítenek, elsősorban élelmiszergyártók, éttermek, pékségek és cukrászdák számára.

A teljes tojáslé olyan keverék, amiben a tojásfehérje és a tojássárgája aránya megegyezik a valódi tojás természetes arányával. 1 kg teljes tojáslé körülbelül 19‑22 tojásból készül. Ezt általában száraztészták és egyéb tésztafélék, pékáruk, cukrászsütemények és egyéb édességek, palacsinták, rántották, mártások (például majonéz) készítéséhez használják.

A tojásfehérjelé csak a tojás fehérjét tartalmazza. 1 kg tojásfehérjelé körülbelül 31‑33 tojás fehérjéből készül. Ezt olyan habtermékek elkészítéséhez használják, mint például habcsók.

A tojássárgájalé csak a tojás sárgáját tartalmazza. 1 kg tojássárgájalé körülbelül 61‑63 tojás sárgájából készül. Ezt leginkább kelt tészták, főzőkrémek, sütemények, fagylaltok elkészítéséhez használják.

A tojáslevek használatának legfőbb előnye, hogy gyorsan lehet vele dolgozni, hiszen nem kell egyesével feltörni a tojásokat. Ráadásul a tojásfehérjelé és a tojássárgájalé alkalmazásával nem kell gondoskodni a másik rész felhasználásáról az élelmiszer-veszteség elkerülése érdekében.

A tojáslevek hátránya, hogy a legtöbb terméket tartósítószerrel kezelik. Éppen ezért ha például egy keksz csomagolásán az összetevők között tojáslé is szerepel, akkor megvan rá az esély, hogy tartósítószert is tartalmaz, annak ellenére, hogy ez nincs külön feltüntetve a keksz összetevői között. Léteznek egyébként tartósítószer nélkül előállított, teljesen adalékmentes tojáslevek is, de ezek hamarabb megromlanak.

Publikálva: 2022. szeptember 17.