Lexiq

Titánium-dioxid

A titánium-dioxid (vagy más néven titán‑dioxid) a titán nevű fém oxidja, amit fehér színezékként használnak.

Az élelmiszerek összetevői között általában E171 néven szerepel. Leggyakrabban rágógumikat és cukorkákat világosítanak vagy fehérítenek vele, de a gyógyszerek is rendszerint ennek köszönhetik tiszta fehér színüket. Mivel az eddigi tudományos kutatások alapján úgy tűnik, hogy belélegezve vagy lenyelve károsíthatja a géneket, így rákkeltő lehet, ezért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság dolgozik a betiltásán.

A kozmetikumok összetevői között gyakran CI 77891 néven bukkan fel. Leginkább naptejekben használják fizikai fényvédőként, de olyan dekorkozmetikai termékekben is gyakori összetevő, mint az alapozó krémek, a korrektorok, a púderek, sőt, jellemzően a fogkrémeket is ezzel fehérítik. Az eddigi tudományos megfigyelések szerint a titánium-dioxid ép bőrön át nem szívódik fel még nano méretű szemcsék esetén sem, de sérült bőrfelületen használva káros lehet. A belégzés elkerülése érdekében a titánium-dioxidot tartalmazó fényvédő szereket nem spray, hanem flakonos vagy tubusos krém formában árusítják.

a titánium-dioxid naygjából úgy néz ki, mint a nagyon finomra őrölt fehér lisztA titánium-dioxidot a festékipar is használja a világos színek előállításához. A papírt és a műanyagokat is sokszor ezzel színezik.

Kémiai képlete: TiO2

Bővebben: Mikor káros a titán-dioxid? (OTSZ Online)

Publikálva: 2021. június 7.