Lexiq

Tiszteletbeli konzul

Míg egy hivatásos konzul a küldő ország állami tisztviselője, addig a tiszteletbeli konzul a fogadó ország állampolgára és/vagy állandó lakosa, aki szívességből látja el feladatait egy másik ország állampolgárainak vagy kereskedelmi érdeke védelmében.

Mivel a tiszteletbeli konzulok nem alkalmazottai a küldő országnak, és munkájukat ők díjazás nélkül végzik, ezért a tiszteletbeli konzuli irodák fenntartása nem kerül plusz pénzbe a külügyminisztériumnak, miközben jelentősen tehermentesítik, sőt akár helyettesítik is a hivatásos konzulokat. Minthogy a tiszteletbeli konzulok a fogadó ország állampolgárai, ezért kiváltságaik és mentességeik is csekélyebbek a hivatásos konzulokénál.

A titulusra jellemzően olyan tekintélyes és vagyonos üzletembereket, ügyvédeket, neves közéleti személyiségeket kérnek fel, akik munkájuk során vagy társasági életükben előnyt tudnak kovácsolni a ranggal együtt járó presztízsből, az általános erkölcsi megbecsülésből.

A magyar tiszteletbeli konzulok elérhetőségét a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján tudod megkeresni országok szerint.

Latinul: consules electi.

Bővebben: Tájékoztató a tiszteletbeli konzuli intézményről (Konzuli Szolgálat)

Publikálva: 2020. június 8.