Lexiq

Termelői piac

A termelői piac olyan piac, ahol kizárólag kistermelők árusítják a környéken megtermelt, saját gazdaságukból származó termékeiket.

helyi termelői piac egy soraItt azok árusíthatnak mezőgazdasági vagy élelmiszeripari terméket, akiknek gazdasága a piac helyszínének megyéjében vagy a piactól legfeljebb 40 km távolságra található. Ez alól csak Budapest jelent kivételt, ahova az ország egész területéről érkezhetnek kistermelők. A lényeg azonban az, hogy a vásárló közvetlenül a termelőtől veszi meg az árut, kis- és nagykereskedők közbenjárása nélkül, így a tárolás és a szállítás minimalizálásával az árak is kedvezőbbek, és az élelmiszer környezeti terhelése is alacsonyabb.

A termelői piac törvényben meghatározott pontos fogalma a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV törvény 2. § 5a pontja szerint:

olyan piac, ahol a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km‑es körzetében, vagy Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékét értékesíti.

Termelői piacot létesíthet és üzemeltethet önkormányzat, civil szervezet vagy akár magánszemély is, közterületen és magánterületen egyaránt. Ehhez engedély nem szükséges, csak a piac helye szerint illetékes jegyzőnél kell bejelenteni, megjelölve a piac címét és nyitvatartási idejét, valamint az üzemeltetőnek és a helyszín fenntartójának az adatait.

A piac üzemeltetője csak a rendezvény lebonyolításáért és bejelentéséért felelős, az ott árusított élelmiszerek minőségéért és dokumentálásáért az árusok felelnek.

Publikálva: 2021. április 4.