Lexiq

TÉNÉ

A TÉNÉ a teljes értékű növényi étrend rövidítése, ahol a teljes érték azt jelenti, hogy az ételek természetes eredetűek, egyáltalán nem vagy csak minimálisan feldolgozottak, a növényi forrás pedig arra utal, hogy kizár vagy csak elvétve használ állati eredetű összetevőket.

teljes értékű növényi étrend néhány alapanyagaA teljes értékű növényi étrendnek nincs olyan szigorú szabályrendszere, mint a többi divatos diétának, inkább csak 3 irányelve van, aminek elsődleges célja az egészséges táplálkozás:

  1. A természetes eredetű, nem feldolgozott növényi élelmiszerek képezik az étkezések legnagyobb részét, úgy mint a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és olajos magvak.
  2. Teljesen nélkülözi vagy csak alkalmanként javasolja az olyan állati eredetű termékeket, mint a hús, a tej, a tojás vagy a méz, illetve az olyan feldolgozott ételeket, mint a fehér liszt, a fehér cukor és a finomított olajok.
  3. Különös figyelmet fordít az élelmiszerek minőségére, amibe beletartozik a helyi termelőktől történő vásárlás és a bio termesztésű növények fogyasztása.

Angolul: whole food, plant-based diet (WFPB)

Bővebben: Teljes értékű növényi étrend - komplett útmutató (Prove)