Lexiq

Temperálás

1.

A temperálás szó jelentése csillapítás, enyhítés, szabályozás, a különbségek csökkentése.

Például ha valaki egy forró nyári napon egy temperált üzletbe lép, az azt jelenti, hogy a hőmérséklet és a páratartalom pont kellemes, valamennyire tompították a kint tomboló hőséget, de nincsen túl hideg sem.

A kifejezés gyökere a latin tempus (=idő) szóból képzett temperi (= időben, jókor) szó: ebből származik a temperare (= elfojt, mérsékel) kifejezés, amiből a magyar temperálás szó ered.

2.

A temperálás az ételkészítés során a hőmérséklet szabályozása, egy ételnek vagy italnak a megfelelő hőmérsékletűre állítása.

Például az éttermekben a pezsgőt és a vörös bort temperálják felszolgálás előtt, azaz beállítják a fogyasztás szempontjából ideális hőmérsékletűre, mielőtt kiviszik a vendégnek. A csokoládé temperálása az a művelet, amikor a felolvasztott csokoládét lassan, több lépésben visszahűtik, hogy a megdermedt csokoládé végül fényes és fehér foltoktól mentes legyen.

Bővebben: Csokoládé-temperálásra fel! (Sweet & Crazy)

3.

A temperálás a zenében az az eljárás, amikor egy hangszert a természetes hangolás helyett a hangtávolságok kiegyenlítésével úgy állítanak be, hogy az oktáv 12 egyenlő, egymástól azonos távolságra lévő félhangra osztódik.

Bővebben: Hangolás (Wikipédia)

Publikálva: 2021. november 10.