Lexiq

Tematizál

A tematizál szó azt jelenti, hogy valaki meghatároz egy témát, kijelöl egy kérdéskört, foglalkozik egy üggyel.

Például ha egy női jogi mozgalom tematizálja a családon belüli erőszakot, az azt jelenti, hogy felhívja a figyelmet a probléma létezésére. Ha pedig egy város lakói tematizálják a helyi közlekedés nehézségeit, az annyit tesz, hogy felszínre hozzák, beszédtémává emelik az ottani tömegközlekedés hiányosságait vagy az úthálózat gyengeségeit.

A politikában a tematizál szónak kicsit pejoratív értelme van: ha egy politikus tematizál, akkor ő igyekszik megszabni, mi legyen a közbeszéd tárgya, azaz miről szóljanak a híradások, és miről vitatkozzanak az emberek. Ennek célja az, hogy egy sokakat érintő, felháborító, de felszínesebb ügy elterelje az emberek figyelmét a valóban fontos témákról, így ne a valódi problémákról beszéljenek, hanem arról, ami a politikus érdekeit nem sérti. Ilyen értelemben a tematizálás szinonimája a figyelemelterelés.

Például ha egy polgármester hónapok óta csak a városban élő gólyák védelméről szónokol, miközben súlyos anyagi gondokkal küzd az önkormányzat, akkor az illető tematizálja a madárvédelem ügyét a saját érdekében. Sokak szerint a 2014 őszén meghirdetett internetadó is ilyen eset volt, amikor közel egy hónapon át csak ezzel foglalkozott a média.

Bővebben: Tematizálok, tehát vagyok! (Szilágyi Ákos)

Publikálva: 2021. április 6.