Lexiq

Teljesítményvolumen-korlát

A teljesítményvolumen-korlát (TVK) az az előírás, ami megszabja, hogy egy kórház egy adott egészségügyi ellátásból egy hónapban mennyit végezhet el. Az állam évente meghatározza, hogy egy kórház mennyi pénzt kaphat havonta a különböző ellátási formákra (például egy röntgenvizsgálatra vagy egy vakbélműtétre), illetve hogy ha valaki túllépi a keretet, akkor annak mekkora részét fizeti ki a NEAK a kórház számára.

Ez a finanszírozási rendszer 2004 óta él Magyarországon. Azért vezették be, hogy gátat szabjanak a korábbi pazarlásnak: amikor korlátozás nélkül mindent fizetett az állam, a kórházaknak érdekükben állt minél több és minél drágább ellátást jelenteni az állam felé, csak hogy még több pénzt kapjanak egy‑egy beteg után.

A TVK legfőbb káros következménye, hogy a kórházak gyakran csak azért nem látják el a betegeket, mert nem fizetik ki nekik, pedig lenne rá kapacitásuk. Ha egy kórház elérte a havi korlátot, akkor már csak a következő hónapra ad új időpontot a következő betegnek, pedig elviekben a kórház befogadó képessége és személyzete is rendelkezésre állna. Ez hónapokig vagy akár több mint egy évig húzódó várólisták kialakulásához vezetett.

2004-ben a TVK kereteit 10%‑kal lehetett túllépni, de efölött már csak az erre szánt összeg 30%‑át fizették ki. 2013 óta még szigorúbb a rendszer: a fekvőbetegek esetében 4%‑kal lehet túllépni a keretet, és csak az alapösszeg 25%‑át fizetik ki, a járóbetegek esetében 8%‑os a túllépés határa, és csak az alapösszeg 20%‑át fizetik ki. A megengedett túllépés feletti esetekre a kórházak semennyi pénzt nem kapnak.

Bővebben:

Publikálva: 2021. május 17.