Lexiq

Téli alma

A téli alma az, amelyik ősz végén érik meg, ekkor szedik le, és tavasz végéig eltartható.

Tápértékét tekintve legfőbb előnye a magas C‑vitamin tartalma: 100 gramm almában 10‑30 gramm C‑vitamin van, a legtöbb közvetlenül a héj alatti húsrétegben. A téli tárolás során ez a mennyiség nem változik, ha a hőmérséklet 1‑2 °C fok körül van. Erre a legalkalmasabb egy fagymentes pince vagy egy hűvös kamra. Minél magasabb a tárolási hőmérséklet, annál gyorsabb a C‑vitamin lebomlása, így az is előfordulhat, hogy tavaszra a felére is lecsökken.

sárgás, zöldes és piros almák egy asztalonMagyarországon leginkább Szabolcs-Szatmár, Bács-Kiskun, Zala és Pest megyében termesztenek téli almákat. Ilyen fajta például a piros-világossárga színű Jonatán, az aranysárga, ráncosodásra hajlamos Golden Delicious, az e kettő keresztezéséből létrehozott Jonagold, a sötétpiros, megnyúlt formájú Starking, a zöld alapon világos pöttyökkel díszített, savanykásabb Granny Smith, a japán származású, nagy méretű, zöldes-sárgás Mutsu, valamint a piros színű Idared és Gloster 69.

Bővebben: Téli alma - a mindennapi egészség forrása (Bálint gazda)

Publikálva: 2021. november 3.