Lexiq

Telex

A telex olyan távközlési rendszer, amivel egy nyomtatott szöveget azonnal továbbítva el lehet küldeni valakinek egy nyilvános hálózaton át. Ugyanakkor maga az átküldött üzenet neve is telex.

Ez régen úgy működött, mint egy telefonhálózat: az előfizetők egy központon keresztül, számtárcsával vették fel a kapcsolatot egymással.

Telexgép háromsoros billentyűzettel és számtárcsávalAz üzenet elküldésére és a másik oldalon a befogadására használt elektromos írógép és nyomtató a telexgép vagy más néven távgépíró. Az üzenet feladója az írógépen bepötyögte az üzenetet, ez digitális jelek formájában átment a hálózaton, a címzett telexgépe pedig a kapott jeleket "lefordította" betűkre, és kinyomtatta azokat a belehelyezett papírra.

A telex rendszer német találmány, ami az 1930‑as években kelt életre, és a '70‑es, '80‑as években élte fénykorát. Magyarországon 2003‑ban szűnt meg a szolgáltatás.

Maga a technológia, azaz annak modern változata azonban mindmáig életünk része, ugyanis ezen az elven működik az elsősorban katonai és meteorológiai célokra használt vezeték nélküli rádiótelex, sőt az SMS szolgáltatás is.

2020-ban az Index nevű hírportált elhagyó újságírók azért ezt a nevet választották az új telex.hu hírportálnak, mert ahogyan a telexgép fénykorában nagyon gyors és pontos információ-átadást tett lehetővé, úgy ők is ilyen munkát szeretnének végezni.

A telex név az angol tele‑type exchange (= távírógépes információcsere) kifejezés első betűinek összekapcsolásából származik.

Publikálva: 2020. szeptember 5.
Módosítva: 2021. május 28.