Lexiq

Telekocsi

A telekocsi (vagy angolul car‑sharing, carpooling) lényege, hogy egy autó vezetője egy vagy több ugyanarra tartó utast is magával visz, akikkel megosztja az út költségeit.

A telekocsi előnye, hogy a segítségével spórolni lehet az üzemanyag- és útdíjköltségeken (illetve egyes esetben a gépjármű bérlés költségén is), hosszú út esetén akár felváltva is lehet vezetni, illetve ez a megoldás jóval kevésbé környezetszennyező, mintha mindenki saját autóval utazna, valamint a dugók mértékét is segít csökkenteni.

Ha például egyedül utazol Ausztriába, akkor egy közösségi oldalon vagy valamelyik telekocsi szolgáltatónál kereshetsz olyanokat, akik szintén oda mennének, és elviheted őket. Cserébe beszállnak az üzemanyagköltségbe, illetve megosztjátok az autópályadíjakat is. Ha szerencsétek van, akkor hazafelé is együtt tudtok jönni, de előfordulhat, hogy a visszaútra külön kell utasokat keresned.

Már hazánkban is vannak olyan telekocsi szolgáltatások, amik segítenek az autó tulajdonosai és az utazók egymásra találásában. Ilyen például az Oszkár és a BlaBlaCar.

A telekocsi elnevezésben a tele szó kétértelmű: a táv jelentésű tele- előtagra is utalhat (mint például a telefon szóban), de azt is jelentheti, hogy az autó nem üresen, kihasználatlanul megy, hanem tele van utasokkal.

Kapcsolódó szó: sharing economy

Publikálva: 2021. február 18.