Lexiq

Tekintélyre hivatkozás

A tekintélyre hivatkozás (vagy latinul argumentum ad verecundiam) egy érvelési hiba, melynek során tényszerű állítások helyett egy személy vagy forrás tekintélyére hivatkozik az érvelő.

Például ha valaki azt mondja, hogy "két orvosom is ezt a gyógyszert ajánlotta, úgyhogy ez a jobb", akkor az orvosok tekintélyére hivatkozik, ahelyett, hogy az állítását alátámasztó kutatási eredményeket sorolna fel.

Bár egy elismert szaktekintélynek nagyobb eséllyel van igaza, mint egy véletlenszerűen kiválasztott embernek, az érv nem döntő, hiszen ő is tévedhet. Az érvelés helytelenségét fokozhatja, ha valaki nem releváns tekintélyre hivatkozik, például azt mondja, hogy "egy fizikai Nobel‑díjas maga mondta, hogy húst enni egészségtelen".

Ellenszere, ha rámutatsz, hogy egy elismert tekintély vagy szervezet is tévedhet, például lehetnek idejétmúlt információi, dolgozhat hibás forrásokból vagy hiányos adatok alapján. Ha valaki ugyan szaktekintély, de a szóban forgó kérdés nem tartozik a szakterületéhez, erre is érdemes rámutatni.

Hasonló érvelési hiba a közvélekedésre hivatkozás.

Publikálva: 2022. augusztus 9.