Lexiq

Techoptimizmus

A techoptimizmus (más néven technooptimizmus, illetve technológiai optimizmus) az a hozzáállás, hogy a technológiai fejlődés vívmányai idővel majd megoldják azokat a bonyolult problémákat, amik jelenleg megoldhatatlannak tűnnek.

Például ilyen az, ha valaki úgy gondolja, hogy a klímaváltozás nem annyira félelmetes, hiszen addigra a tudósok megtalálják a megoldást (például a szén‑dioxid kivonására a légkörből, a mikroműanyag hulladék eltüntetésére a vizekből stb.), ezért a gazdaság jelenlegi működésén, illetve az emberek fogyasztási szokásain nem is kell változtatni.

A techoptimisták jellemzően olyan technológiák jelentős fejlődésében bizakodnak, mint a mesterséges intelligencia, a robotizálás, a kvantumszámítógép, a virtuális valóság, a big data, az űrutazás, az önvezető járművek és egyéb intelligens eszközök, a személyre szabott orvoslás stb.

Szerintük az új technológiák jobbá teszik a világot, mert:

A techoptimizmussal szembeni legfőbb kritika az, hogy képviselői áthárítják a felelősséget a jövő polgáraira, illetve a jelen szakértőire, csak hogy itt és most mindenki továbbra is élhesse az életét úgy, ahogy eddig.

Publikálva: 2022. szeptember 15.