Lexiq

Tahini

A [tahini] őrölt szezámmagból készült, sűrű, krémes állagú paszta, ami a keleti konyha közkedvelt alapanyaga.

A Közel-Keleten és Ázsiában tésztaételek szószának, húsok és zöldségek mártásának alapjául szolgál, de ezt kínálják például Görögországban a gyros és a souvlaki mellé, illetve Izraelben a falafel mellé is, sőt a halvának is ez a fő összetevője.

készen vásárolható tahiniA készen vásárolható tahininak két fajtája van: az elterjedtebb, enyhébb ízű, világosabb színű hántolt változat (l. a képen) és a kesernyésebb, sötétebb színű, magasabb tápértékkel rendelkező hántolatlan verzió, amit inkább a távol‑keleti konyha használ.

Hazánk üzleteiben a tahini általában a nemzetközi ételek vagy a reform ételek polcain található, de házilag is könnyen elkészíthető:

  1. Egy serpenyőben folyamatosan kevergetve piríts meg egy adag szezámmagot! Ügyelj rá, hogy ne hevítsd túl, mert nagyon könnyen odakap, és a megégett szezámmag kifejezetten rossz ízű.
  2. Miután kihűlt, egy kávédarálóban vagy más késes robotgépben őröld meg a szezámmagot!
  3. Folyamatosan adagolva adj hozzá annyi olívaolajat, amennyi a kívánt sűrűség eléréséhez szükséges!
  4. Ha a fenti alapreceptet ízesíteni szeretnéd, sózhatod, tehetsz bele fokhagymát, meglocsolhatod citromlével, attól függően, mihez szeretnéd felhasználni. Ha édes változatot készítesz, mézzel vagy egyéb folyékony sziruppal ízesítheted.
  5. Légmentesen lezárva, hűtőszekrényben tárolva a kész tahini hónapokig is eláll.

A tahini név az arab t‑h‑n (=őrölni) igéből eredő tahina (=liszt) szóból származik.

Bővebben: Mi az a tahini? (Reader's Digest)