Lexiq

Szürkeimport

A szürkeimport kifejezést az olyan termékekre használják, amit az eladó nem a gyártó helyi képviselőjétől szerzett be, hanem egy másik, külföldi forrásból.

Ha például egy mobiltelefon szaküzlet egy telefont nem a gyártó magyarországi képviseletétől szerez be, hanem Németországban vásárolja meg, és ezt értékesíti a saját üzleteiben, akkor erre gyakran használják a szürkeimport szót.

A szürkeimport kifejezés jogilag nem létező kategória. Az Európai Unió területén belül a másik országból behozott áru nem számít importnak, és kizárólagos forgalmazói jog sem létezik, ezért ha egy cég a hivatalos hazai képviselet helyett külföldről szerzi be az árusított terméket, az teljesen legális dolog. Az ilyen termékekre jogilag ugyanazok a garanciális feltételek vonatkoznak, mint a helyi képviselőtől beszerzett termékekre.

A szürkeimport előnye, hogy sok termék már a hivatalos magyar forgalmazás előtt (vagy annak hiányában) is elérhető ilyen módon, valamint jellemzően kedvezőbb áron is kapható. Hátránya, hogy a garanciális ügyintézés egyes esetekben hosszabb lehet, mert előfordulhat, hogy az eladónak ilyenkor külföldre kell visszaküldenie a terméket.

Olcsóbban elérhető termékek esetében mindig érdemes utánanézni az azt hirdető cégnek (például hogy mikor alapították, nem áll‑e felszámolás alatt, mit lehet róla az interneten olvasni), így minimalizálhatóak az esetleges problémák.