Lexiq

Szürkeimport

A szürkeimport kifejezést az olyan termékekre használják, amit az eladó nem a gyártó helyi képviselőjétől szerzett be, hanem egy másik, külföldi forrásból.

Ha például egy mobiltelefon szaküzlet egy telefont nem a gyártó magyarországi képviseletétől szerez be, hanem Németországban vásárolja meg, és ezt értékesíti a saját üzleteiben, akkor erre gyakran használják a szürkeimport szót.

A szürkeimport kifejezés jogilag nem létező kategória. Az Európai Unió területén belül a másik országból behozott áru nem számít importnak, és kizárólagos forgalmazói jog sem létezik, ezért ha egy cég a hivatalos hazai képviselet helyett külföldről szerzi be az árusított terméket, az teljesen legális dolog. Az ilyen termékekre jogilag ugyanazok a garanciális feltételek vonatkoznak, mint a helyi képviselőtől beszerzett termékekre.

A szürkeimport előnye, hogy sok termék már a hivatalos magyar forgalmazás előtt (vagy annak hiányában) is elérhető ilyen módon, valamint jellemzően kedvezőbb áron is kapható. Hátránya, hogy a garanciális ügyintézés egyes esetekben hosszabb lehet, mert előfordulhat, hogy az eladónak ilyenkor külföldre kell visszaküldenie a terméket.

Olcsóbban elérhető termékek esetében mindig érdemes utánanézni az azt hirdető cégnek (például hogy mikor alapították, nem áll‑e felszámolás alatt, mit lehet róla az interneten olvasni), így minimalizálhatóak az esetleges problémák.

Publikálva: 2020. december 15.