Lexiq

Szuperterjesztő

Olyan fertőző beteg, aki az átlagos betegekhez képest nagyobb valószínűséggel fertőz meg másokat, így arányaiban több egészséges embernek adja át a betegséget, mint a többi, átlagos fertőzött.

Egyelőre nem tudni, mi okozza azt, hogy egyesek biológiailag fertőzőbbek másoknál. Egyesek szerint a szuperterjesztők immunrendszere nem fékezi meg eléggé a kórokozót, mások szerint éppen hogy túl jól védekezik ellene, így az illető észre sem veszi, hogy beteg, és emiatt adja tovább a kórt másoknak. Az is lehetséges, hogy a szuperterjesztők szervezetét nagyobb mennyiségű kórokozó vagy egyszerre több különböző kórokozó támadja meg, és ez idézi elő a kiugró fertőzőképességet. Egy dolog azonban bizonyos: lehetetlen előre tudni, hogy ki lesz átlagos és kiből válik szuperfertőző.

Rövid időre azonban egy átlagos beteg is szuperfertőzővé tud válni pusztán azzal, hogy sok más fogékony személlyel érintkezik (például orvosként dolgozik), vagy olyan közegbe megy, ahol sok más ember is jelen van. Járványok idején ezért is javasolt a tömegrendezvények és egyéb összejövetelek mellőzése.

Bővebben:

Publikálva: 2020. május 7.