Lexiq

Szubvenció

A szubvenció olyan állami támogatás, amivel egy termék gyártását vagy egy szolgáltatás fenntartását ösztönzik. Ez tehát az adófizetőknek az a pénze, amit egy iparágnak "adnak" azért, hogy egy termék vagy szolgáltatás ára a vásárlóknak megfizethetően alacsony maradjon, ugyanakkor a termelők számára nyereséges legyen.

A termelési támogatások célja, hogy a termelők jobban járjanak azzal, hogy előállítanak bizonyos nélkülözhetetlen termékeket (például a búza termesztését vagy a liszt előállítását) vagy bármilyen szempontból kulcsfontosságú szolgáltatásokat (például a tűzoltóság működését vagy egy színház üzemelését). Ezzel szemben a fogyasztási támogatások úgy működnek, hogy csökkentik egy bizonyos termék vagy szolgáltatás árát a vásárlók számára (például hatóságilag megszabják a benzin vagy az áramszolgáltatás árát).

A szubvenció lehet közvetlen pénzügyi segítség (például készpénzes támogatás, kamatmentes hitel stb.) vagy közvetett támogatás (például adókedvezmény, biztosítás, alacsony kamatozású kölcsön, bérleti díjkedvezmény stb.), de a cél minden esetben a gazdaság működésének előmozdítása és fenntartása.

A kifejezés a latin sub- (= alatt, alá) előtag és a venire (=jön) szó összekapcsolásával keletkezett subvenire (= segítségére siet) szóból származik, utalva arra, hogy a szubvenció megmenti az érintett gazdasági ágazatot.

Publikálva: 2022. január 28.